Pressemeddelelse -
JYSK får godkendt nye klimamål af Science Based Targets initiative
Det internationalt anerkendte Science Based Targets initiative (SBTi) har godkendt JYSKs CO2e-reduktionsmål i overensstemmelse med FNs Paris-aftale. Den største effekt vil komme fra at reducere CO2e-udledningen i produktionen af produkter.
Siden JYSK-grundlægger Lars Larsen åbnede den første JYSK-butik i Aarhus i 1979, har JYSK vækstet sin forretning gennem de stærke værdier Købmand, Kollega og Korpsånd. Og med de nyligt SBTi-godkendte klimamål har JYSK nu også en køreplan for at reducere sit klimaaftryk.
"Bæredygtighed skal være et tilgængeligt og prismæssigt overkommeligt valg for vores kunder, når de handler gode tilbud i JYSK, og vi er stolte over, at Science Based Targets initiative har godkendt vores ambitiøse klimamål. Vi mener, at bæredygtighed er en grundlæggende del af vores forpligtelse overfor vores kunder, vores medarbejdere og planeten. Det er en stor opgave, men også en nødvendig opgave. Vi vil gerne gøre vores del for at reducere påvirkningen af klimaet, og vi ønsker at hjælpe vores leverandører og kunder med at gøre det samme," siger President og CEO i JYSK, Rami Jensen.
De største reduktioner skal komme fra samarbejde med leverandører
93 % af JYSKs samlede CO2e-udledning kommer fra de produkter, varer og tjenester, der købes fra leverandører. Som en del af de SBTi-godkendte klimamål vil JYSK kræve, at leverandører beregner deres egne udledninger og får deres klimamål godkendt af SBTi inden udgangen af regnskabsåret 2028. JYSK har allerede god erfaring med langvarige samarbejder med sine leverandører, blandt andet gennem amfori, der fremmer bæredygtig handel ved at hjælpe virksomheder med at forbedre deres sociale og miljømæssige påvirkninger i deres forsyningskæder.
"Idet størstedelen af vores CO2e-udledninger kommer fra produktionen af vores produkter, har vi brug for at skabe resultater gennem vores leverandører for at nå vores egne mål. Fremadrettet vil vi støtte dem i at igangsætte deres arbejde med klimaregnskaber, så vi sammen kan reducere vores klimaaftryk," siger Rami Jensen.
Reduktion af udledninger inden for JYSKs egen drift
Selvom JYSKs CO2e-udledninger i egen drift dækker under 2 % af virksomhedens samlede udledninger, vil JYSK også arbejde på at reducere sit aftryk her. Med regnskabsåret 2022 som baseline år sigter JYSK mod at nå en absolut CO2e-reduktion på 50,4 % inden udgangen af regnskabsåret 2032.
Det skal ske gennem vedvarende energiløsninger såsom solceller på tagene af distributionscentrene. Dette har allerede givet positive resultater i flere lande, hvor solceller nu leverer op til 30 % af den energi, der bruges i distributionscentrene.
"I de kommende år vil vi se på løsninger til at reducere vores CO2e-udledninger, der omfatter strøm, opvarmning og nedkøling af vores butikker, distributionscentre og kontorer, og nedbringe udledninger fra de biler og køretøjer, som JYSK ejer. Det er en mindre del af vores samlede CO2e-aftryk, men det er stadig vigtigt arbejde, der skal gøres," siger Rami Jensen.
Science Based Targets initiative
JYSK har fået godkendt sine ambitiøse og realiserbare mål for scope 1 og 2, som dækker egen drift, og scope 3, som dækker indirekte CO2e-udledninger i værdikæden.
JYSKs godkendte klimamål er:
- JYSK forpligter sig til at reducere den absolutte scope 1 og 2 CO2e-udledning med 50,4 % inden 2032 i forhold til basisåret 2022.*
- JYSK forpligter sig til, at 72,5 % af leverandørerne, baseret på emissioner, der dækker indkøbte produkter, varer og tjenester, vil have SBTi-godkendte mål inden udgangen af finansåret 2028.
- JYSKs samlede udledninger fordelt på scope 1, 2 og 3:
- 1,85% Scope 1 og 2
- 98,15% Scope 3
* Målafgrænsningen inkluderer udledninger fra arealanvendelse og optag fra bio-baseret råmateriale til energiproduktion.
"Jeg er overbevist om, at vi har sat ambitiøse og effektfulde mål for at reducere vores klimapåvirkning på tværs af vores forretning og uden at gå på kompromis med vores kerneværdier. Vi ser frem til dette næste skridt i JYSK, der skal sikre, at vi fortsat er konkurrencedygtige og kundernes førstevalg, når de skal indrette deres hjem," siger President og CEO i JYSK, Rami Jensen.
A Great Offer for Generations
De SBTi godkendte klimamål er del af en JYSKs bæredygtighedsstrategi, ”A Great Offer for Generations”, som bygger på mange års arbejde med ansvarlighed i JYSK. Strategien består af fem områder, hvor JYSK ser de største påvirkninger, risici og muligheder.
De fem områder er:
- Climate Action
- Responsible value chain
- Trusted quality products
- Attractive and inclusive workplace
- Data transparency
Du kan læse mere om ”A Great Offer for Generations” og de fem områder på https://www.jysk.com/sustainab...
Fundament for bæredygtighed i JYSK
- JYSK har været medlem af Forest Stewardship Council® i Danmark (FSC® N001715) i næsten to årtier. Fra 1. januar 2025 vil alle JYSKs indkøb af træ-, pap- og papirbaserede produkter og emballage være FSC-certificeret.
- JYSK arbejder løbende på at reducere mængden af plastik i produkter og emballage. Eksempler på dette er de opdaterede SMARTSTORE-kasser lavet udelukkende af 100% genbrugsplast. Desuden har JYSK fjernet plastikemballage på sengetøj og lagner, gardiner og topplastikken på paller.
- JYSK er medlem af Better Cotton, som er verdens største initiativ for mere bæredygtig bomuldsproduktion. Fra 1. januar 2025 har JYSK forpligtet sig til at sikre, at al ny bomuld til tekstilprodukter indkøbes som mere bæredygtig bomuld. Dette inkluderer Better Cotton, genanvendt bomuld og økologisk bomuld.
- Langt de fleste tekstilprodukter sammen med hovedparten af dyner og puder i JYSK er certificeret i henhold til STANDARD 100 by OEKO-TEX. OEKO-TEX er en af verdens førende sundhedsmærkningsordninger for tekstiler. Denne standard er en forsikring for JYSK og kunderne om, at produkterne ikke indeholder skadelige niveauer af stoffer, der kan være problematiske for sundhed og miljø.
- JYSK er også certificeret i henhold til Global Recycled Standard (GRS), som arbejder for at minimere spild og øge brugen af genbrugsmaterialer i produkter.
- Som en del af JYSKs forpligtelse til at respektere arbejdstagernes grundlæggende rettigheder i sin forsyningskæde blev JYSK medlem af amfori i 2006 som en af de første virksomheder i Danmark. amfori er en global erhvervsorganisation, der fremmer bæredygtig handel ved at hjælpe virksomheder med at forbedre deres sociale og miljømæssige påvirkninger i deres forsyningskæder. I dag samarbejder JYSK med amfori om både sociale og miljømæssige dagsordener, specifikt gennem amfori Business Social Compliance Initiative (BSCI) for leverandører af produkter i højrisikolande og amfori Business Environmental Monitoring Initiative (BEPI) på tværs af alle produktleverandører. JYSK kræver, at alle leverandører lever op til disse forpligtelser.
- JYSK tror på, at diversitet, lighed og inklusion er en styrke for forretningen. JYSK har allerede en ligelig fordeling af mænd og kvinder i lederstillinger på tværs af forretningen, og i den seneste medarbejdertilfredshedsundersøgelse scorede medarbejderne JYSK 82 ud af 100 point på spørgsmålet "kan du være dig selv på arbejdet".
Emner
JYSK er en international boligindretningskæde med skandinaviske rødder, som gør det let at indrette alle rum i ethvert hjem samt haven.
Med over 3.400 butikker og webshops i 48 lande har JYSK altid et godt tilbud og kompetent service i nærheden, uanset hvordan kunderne ønsker at handle.
Grundlægger Lars Larsen åbnede sin første butik i Danmark i 1979. I dag beskæftiger JYSK 31.000 medarbejdere.
JYSK er en del af familieejede Lars Larsen Group med en omsætning på 44,0 milliarder DKK i finansåret 2021/22. JYSKs omsætning var på 38,5 milliarder DKK i finansåret 2022/23.