Pressemeddelelse -
JYSK fik rekordoverskud i ekstraordinært år
På trods af et år med mange nye udfordringer fandt JYSK opskriften på succes og kan i dag præsentere en stigning i indtjeningen på 15 procent for regnskabsåret 2019/20.
President & CEO i JYSK, Jan Bøgh, kan i dag præsentere resultatet for det første år, hvor hele JYSK har været drevet som én virksomhed efter sammenlægningen af JYSK Nordic og Dänisches Bettenlager, som blev gennemført per 1. september 2019.
Et år, der resulterede i en rekordomsætning på 30,4 milliarder og et rekordoverskud på 3,648 milliarder før skat, hvilket Jan Bøgh betegner som yderst tilfredsstillende.
“Først og fremmest vil jeg gerne takke alle medarbejderne i JYSK. De har ydet en flot indsats i en vanskelig periode med mange ændringer internt i JYSK og mange eksterne ændringer som konsekvens af coronapandemien,” siger Jan Bøgh.
Investerer i fremtiden
Som alle andre virksomheder har JYSK stået overfor mange udfordringer som konsekvens af corona, der blandt andet betød, at over 2.000 butikker i foråret var tvangslukket som konsekvens af restriktioner.
Jan Bøgh vil imidlertid hellere fokusere på de faktorer, som JYSK selv kan gøre noget ved.
“Vi er blevet udfordret af konsekvenserne af coronavirus, og vores førsteprioritet har selvfølgelig været at prioritere sikkerheden for vores kunder og medarbejdere. Men det har også været vigtigt, at coronavirus ikke tager flere ressourcer end nødvendigt. JYSK skal jo være her i mange år fremover, og derfor er det vigtigt, at vi også har været i stand til at investere, så vi står godt rustet til en fremtid, hvor coronavirus ikke længere tager al opmærksomheden,” siger Jan Bøgh.
Stærk forretningsmodel
Han glæder sig samtidig over, at udfordringerne gennem det seneste år har tydeliggjort, at JYSK har en stærk forretningsmodel.
Både når det handler om butikskonceptet med mange mindre butikker, der bringer JYSK tæt på kunderne, og når det gælder kombinationen af centrale koncepter og stærke lokale organisationer i landene, som sikrer, at JYSK hurtigt kan reagere på både globale og lokale ændringer.
“Jeg mener roligt, man kan sige, at vi gennem det seneste år for alvor har set styrken af vores forretningsmodel. Ikke kun i forhold til at udnytte vores stærke lokale landeorganisationer. Det gælder også i forhold til at kontrollere vareflowet under meget uforudsigelige omstændigheder og i forhold til at flytte kunderne fra fysiske butikker og over til vores click & collect og onlineløsninger, så vi har kunnet holde salget oppe, selv da hovedparten af vores butikker var lukket,” siger Jan Bøgh.
Det seneste år har ifølge Jan Bøgh tydeliggjort fordelene ved både at have fysiske butikker og mange forskellige muligheder for at handle online, og JYSK vil derfor også fortsætte med at øge antallet af fysiske butikker i indeværende regnskabsår, hvor planen er at åbne mindst 150 nye butikker.
Færre investeringer
Helt så mange nye butikker fik JYSK ikke åbnet i 2019/20, og ifølge Jan Bøgh er bagsiden af medaljen i forhold til det seneste års succes, at færre investeringer også har været med til at øge overskuddet.
“Det var helt simpelt ikke muligt at gennemføre alle de planlagte butiksaktiviteter, hvilket selvfølgelig har en positiv effekt på resultatet, fordi vi har investeret mindre end planlagt i vores fysiske butikker. Det betyder imidlertid også, at der er ekstra fokus på at gennemføre så mange investeringer som muligt i dette regnskabsår,” siger Jan Bøgh.
Mere bæredygtig
Et andet emne, som fylder markant mere i JYSK, er indsatsen for at gøre virksomheden mere bæredygtig.
“JYSK har helt fra begyndelsen haft fokus på ansvarlighed, men der er ingen tvivl om, at det er blevet endnu vigtigere. I løbet af seneste regnskabsår tog JYSK nogle vigtige skridt på rejsen mod at blive mere bæredygtig. Det gælder blandt andet ny og mere bæredygtig emballage, en dato for, hvornår alt træ i JYSK-produkter og -emballage skal være FSC-certificeret og en række nye produkter baseret på genbrugsmaterialer. Ligeledes er JYSK blevet en del af BCI (Better Cotton Initiative). Det er vi glade for, men det er bare dele af den rejse, vi er på for at gøre JYSK mere bæredygtig,” siger Jan Bøgh.
- Læs årsrapporten her: JYSK Annual Report 2019/20
Related links
Emner
JYSK er en international butikskæde med skandinaviske rødder, der sælger alt til boligen. Den første butik åbnede i Danmark i 1979, og i dag har JYSK over 2.900 butikker og 24.000 medarbejdere i 51 lande. I Tyskland hedder butikkerne Dänisches Bettenlager – i resten af verden JYSK. JYSK er ejet af familien bag Lars Larsen Group, der står bag en række virksomheder med en samlet omsætning på 34,7 milliarder DKK. JYSKs omsætning er på 30,4 milliarder DKK.